کبد در مکتب طب ایرانی، از جایگاه ویژه ای برخوردار است و همراه با قلب و مغز، 3 عضو اصلی بدن را تشکیل می دهند که در کتب مرجع طب ایرانی از آنها به "اعضاء رییس بدن" تعبیر شده است.

مهم ترین اصل در حفظ سلامت کبد که در طب ایرانی مورد تاکید قرار گرفته است، امر تغذیه و رعایت آداب و قوانین صحیح غذا خوردن، می باشد. بخشی از دستورات کلی در حفظ سلامتی کبد به قرار زیر است:

1- پرهیز از نوشیدن آب سرد مخصوصا در حالت ناشتا و بلافاصله بعد از آمیزش جنسی، استحمام و ورزش شدید
2- پرهیز از تحمل تشنگی به مدت طولانی
3- پرهیز از نوشیدن آب در میانه خواب
4- پرهیز از انجام فعالیت بدنی شدید بلافاصله بعد از خوردن غذا و نیز در حالت خالی بودن معده
5- پرهیز از مصرف گوشتها و غذاهای غلیظ نظیر: گوشت گاو، نان فطیر، برنج کته، حلواهای چرب، رشته آش، کله پاچه گوسفندی
6- پرهیز از مصرف نوشیدنی های خیلی شیرین و خوردن زیاد شیرینی جات خصوصا شیرینی جات غلیظ نظیر برخی شیرینی های چرب و خامه ای موجود در قنادی ها
7-پرهیز از مصرف شیرینی در حالت سیری یا نوشیدن آب سرد بعد از خوردن شیرینی
8- پرهیز از نوشیدن آب سرد پس از مصرف خوراکی های گرم
9- پرهیز از خوردن کباب های خام یا سوخته.


(دکتر حمیده وحید - رزیدنت طب سنتی ایران دانشگاه علوم پزشکی مشهد)

مطالب بیشتر در: https://telegram.me/persianmedicine